Nackdelar med fönster

nackdelar med fönsterFönster är viktiga. Det är någonting vi alla kan hålla med om. De släpper in naturligt solljus så att vi inte behöver ha lampor tända hela tiden, de låter oss se ut på omgivningarna, de kan öppnas på sommaren för att släppa in lite svalka när det som bäst behövs. Utan fönster skulle våra bostäder kännas lätt klaustrofobiska. Men det finns också problem med fönster, och åtminstone en mycket stor nackdel. Dessa problem och nackdelar innebär också möjligheter, möjligheter att förbättra sitt hem markant och inte bara skapa en bättre boendemiljö utan även spara mycket pengar.

Fönster – många nackdelar – många möjligheter
Fönster innebär inte bara fördelar, utan också nackdelar. Det gäller först och främst isolering, där fönstren vanligtvis är den svaga punkten i ens bostad. Om det drar kallt så är det nästan alltid från fönstren som det kalla vinddraget kommer. Det kalla draget är symptom på ett större problem med fönster, att det är där värmen försvinner ut och kylan kommer in. För den som börjar märka av att det drar kallt från fönstren så är den enkla lösningen att försöka täta till så gott det går, de små springor som kan dyka upp där efter några år när lister inte längre håller så tätt, speciellt på gamla fönster. Men det finns bättre lösningar på problemet.

Gör det grundligt!
Det finns en gräns för hur pass bra gamla fönster kan bli när det gäller isolering. Den bästa lösningen å problemet med kallt drag är oftast att helt enkelt byta ut fönstren helt och hållet. Det finns två anledningar till att göra detta:

1. För det första så innebär det att fönstren kommer att monteras på bästa vis och verkligen kunna hålla så pass tätt som de ska. Gamla fönster går sällan att helt och hållet få att bli som nya.

2. Moderna treglasfönster är väldigt bra på att hålla värmen. Du kommer inte bara att slippa kallt drag, utan även kunna hålla värmen inomhus bättre, utan att behöva höja termostaten. Med andra ord: samtidigt som det blir skönare inomhus så kommer du också att spara pengar.

Dumt försöka spara
Det är det som Nackdelar.se handlar om – att det är dumt med halvmesyrer. Det omedelbara problemet är ofta symptom på någonting som är mer allvarligt. Genom att verkligen gå till botten med problemet så kan man försäkra sig om att det inte kommer tillbaka i första taget, och dessutom i längden spara pengar. Den som upptäcker att fönstren inte riktigt håller tätt bör alltså överväga om det inte är lika bra att byta ut dem helt, till nya som är mer välisolerade.