Nackdelar med att renovera själv

renovera-självAlla som äger ett hus (och för all del även en bostadsrätt) kommer förr eller senare att behöva utföra olika renoveringsarbeten. Det kan gälla allting från tak och fasad till kök och badrum och mycket mer än så. Den fråga man då måste ställa sig som bostadsägare är huruvida man ska utföra renoveringsarbetena själv eller inte. Skälen till att göra arbetet själv är i huvudsak att det sparar pengar – det är inte gratis att anlita hantverkare. Sedan finns det ju också de som tycker det är roligt att renovera och pyssla med sitt hus. Men det finns också betydande nackdelar med att själv sköta renoveringsarbetena, nackdelar som i vissa fall är så stora att man allvarligt bör överväga att låta proffs göra jobbet.

Du tar allt ansvar
Den största nackdelen är själva ansvarsfrågan – vad händer om du gör någonting fel när du renoverar själv? Det finns ingen hantverkare där som du har rätt att kräva ansvar från. I stället får du stå för de extra kostnader som uppstår när du utfört en dålig renovering som inte gjorde saker och ting bättre utan snarare tvärtom. Om man anlitar en seriös hantverkare och skriver ett bra avtal så är det en enorm trygghet. Visst, konflikter kan förekomma där du och hantverkaren har motsatt åsikt om huruvida en renovering utfördes bra eller dåligt. Men det finns någon att utkräva ansvar från, och konsumentskyddet för den som anlitar hantverkare är starkt.

Det är svårare än du tror
Att lägga tak klarar de flesta även om det är ett hårt arbete, men det är lätt hänt att man överskattar sin förmåga. Det är inte lätt att renovera ett badrum, och en dålig badrumsrenovering kommer att på sikt bli mycket kostsam – mögel i badrummet är inte att leka med! Många överskattar sin förmåga inom olika områden, och detta har till och med ett vetenskapligt namn – Dunning–Kruger-effekten. Överskatta inte din förmåga; har du aldrig gjort någonting tidigare, så läs på ordentligt om hur pass svårt det är – kanske är det trots allt bättre att anlita en elektriker för elinstallationer, till exempel?

Det kan bli dyrare än du tror
När man anlitar en hantverkare så får man inte bara deras tid och kunskap, utan även deras redskap. En firma som på heltid sysslar med att måla fasader, väggar och tak kommer att ha helt andra redskap till sitt förfogande. Att införskaffa dessa själv är inte billigt. I bästa hand kan man kanske låna det som krävs, men det är inte alltid en möjlighet. Har du verkligen de redskap som krävs för att måla fasaden på ett effektivt sätt, eller behöver du skaffa stegar, ställningar, en roller och så vidare?

Det tar tid
För att exempelvis måla en fasad eller renovera ett kök så får man gott räkna med att det tar en hel semester. Vill man verkligen spendera sin lediga tid med att måla och renovera när det finns så mycket annat roligt att göra? Värdet av fritid ska inte underskattas och kanske är det värt det att låta en målare måla huset åt en, så att man kan bada och fiska i stället?