Nackdelar med att bygga hus

nackdelar med att bygga husDet är självklart att det finns många fördelar med att bygga sitt hus från grunden. Inte minst då att man kan få det precis som man själv vill och känslan av att vara de första som bor där ska inte underskattas. Det är också osäkert om ett gammalt hus kommer att vara lika välbyggt som ett nytt, då byggtekniken går framåt. Vi vet mycket mer om isolering idag, om vad som är bra och vad som är dåligt. Men med det vill vi inte säga att gamla hus är fallfärdiga ruckel som det drar kallt i; många befintliga hus är lika bra som vilket nybygge som helst. Men det finns ett antal nackdelar med att bygga hus jämfört med att köpa befintligt.

Priset
Det kommer ofta att sammanlagt kosta mer att låta bygga nytt än köpa befintligt, men det kan variera och beror i mycket på vad alternativet är. Om man antingen ska bygga nytt eller köpa ett så kallat ”renoveringsobjekt” så är risken stor att man inte gör någon större besparing. Är det befintliga huset däremot i gott skick så blir det betydligt mindre attraktivt rent ekonomiskt att bygga nytt. Dessutom: ju högre huspriserna är i ett område, desto mer attraktivt blir det att bygga nytt, eftersom själva byggkostnaden är mer konstant oberoende av område. Men det är många faktorer som samverkar här, inte minst priset på själva tomten; hur pass attraktiv den är, vilket för oss in på nästa nackdel.

Läget
Ett hus är mer än ett hus; det är även dess läge och det är här problem kan uppstå om man ska bygga nytt i stället för att köpa befintligt. Det säger sig själv att de områden som först bebyggs är de som är mest attraktiva och att hitta en tomt i bra läge till sitt nybygge kan vara svårt. Det krävs att man letar och kanske också har lite tur för att man ska kunna hitta en tomt i perfekt läge till sitt nybygge.

Tomten
För den som vill ha en väl uppvuxen tomt utan att behöva vänta i flera decennier så är det oftast bättre att köpa ett befintligt hus. Att få en uppvuxen tomt till sitt nybygge är ovanligt. Det är lite som med själva huset: man är med från början och skapar någonting nytt. Å andra sidan, det gör också att det blir enklare att även planera sin trädgård från grunden så att man får den precis som man vill, även om det tar ett tag innan den vuxit till sig.

Dåliga byggen
Det här är någonting som tyvärr kan inträffa: de byggare man anlitar gör ett jobb som inte håller måttet, vilket kan leda till långa och utdragna processer där man försöker få rätt och där renovering och fixande av det som blivit fel drar ut på tiden. Den risken är betydligt mindre om man köper ett redan existerand3e hus som besiktigats korrekt. När man ska bygga ett nytt hus gäller det helt enkelt att vara väldigt noggrann med att anlita en bra och pålitlig byggare och ha alla papper i ordning.